Lied & Kamermuziek

Ten gevolge van de coronacrisis is deze bladzijde niet meer geactualiseerd sinds juli 2020

Een kameropera

Met componist René Samson begonnen we, d.w.z. Mattijs van de Woerd, Doris Hochscheid en ik, aan een kameropera voor bariton, (acterende) celliste en piano: We’ll never let you down. Het libretto is van Gerrit Timmers, die naast Mirjam Koen ook verantwoordelijk is voor de regie, en voorziet een opera van 60 tot 70 minuten in drie bedrijven van min of meer gelijke lengte. Op 23 maart 2019 hebben we in een uitverkochte Splendor-zaal al een voor-première gespeeld van het voltooide laatste bedrijf. Het is de bedoeling dat de opera in het najaar van 2020, tijdens de Amsterdamse Cello Biënnale, in première gaat.

En toen, op 5 juli 2019, bleef plotseling, terwijl hij naar huis fietste, René’s hart stil staan. Tijdens de afscheidsplechtigheid op 12 juli hebben we de slotscène van de opera uitgevoerd.

We willen natuurlijk heel graag dat dit laatste werk van René heel vaak wordt uitgevoerd en de meest evenwichtige manier om het te voltooien leek ons al snel om twee componisten te vragen ieder één van de twee nog niet gecomponeerde bedrijven voor hun rekening te nemen. Zo ontstaat er in plaats van een opera in drie bedrijven een opera-drieluik. Onze gedachten gingen meteen uit naar Mathilde Wantenaar en Max Knigge en we zijn heel blij dat zij allebei hebben toegezegd.

Liederen

zondag 21 juni 2020, Den Haag

Nog een keer onze voorstelling ‘De groote Oorlog’, eigenlijk bedoeld voor de periode 2014-2018. Met Barbara Kozelj liederen van Claude Debussy (naast diens cellosonate), Matthijs Vermeulen (La veille, naast diens eerste cellosonate) en nog meer: daaronder  de cyclus Maurice chéri van Elmer Schönberger, die ook het programma heeft samengesteld.

(uitgesteld)

zondag 5 juli 2020,  Amsterdam

De eerste ‘Samsoniade’, een programma helemaal samengesteld uit composities van René Samson, die op die dag precies een jaar geleden is overleden.

Op het programma onder meer de cyclus Regardant… écoutant… op gedichten van Philippe Jacottet in onze eerste samenwerking met sopraan Mijke Sekhuis.

(verplaatst naar zondag 14 februari 2021, onder voorbehoud van corona-richtlijnen, zie agenda)

liedbio t.b.v. concertprogramma’s (pdf)

idem (word)