Duo Hochscheid-van Ruth(1)

“Hochscheid and Van Ruth are as fine a cello-and-piano team as you will ever hear.”
(Fanfare, 2010)

“… schitterende musici die elke overweging over speelstijl irrelevant maken.”
(Luister, 2011)

“Und das hängt sicherlich auch mit dem bestens eingespielten und perfekt auf einander abgestimmten Duo zusammen, das spürbar mit Herz, stupender Technik und Spiel- und Entdeckerfreude ans Werk geht. Der voluminöse, warme, dabei doch zurückhaltende und singende Celloton, den Doris Hochscheid pflegt, verbindet sich perfekt mit Frans van Ruths sensibler Anschlagskunst, die den Stücken sowohl die dramatischen wie auch die poetischen Seiten ablauscht.”
(Ensemble, 2014)

“Spätromantischer Schmelz, zupackende Rhythmen oder atonale Dialoge – die Cellistin Doris Hochscheid und der Pianist Frans van Ruth wirken immer souverän.
(WDR)

foto: Wouter van Belle

 

In de afgelopen vijftien jaar hebben Doris en ik heel veel tijd en energie geïnvesteerd in de Nederlandse muziek voor cello en piano. Daarover staat van alles op de bladzijde Cellosonate Nederland van deze site. Een merkwaardig bijverschijnsel ervan is dat sommige mensen nu denken dat we alleen maar Nederlandse muziek spelen. Sinds december 2019 hebben we overigens, mede ten gevolge van de coronapandemie en het beleid van de Nederlandse overheid  dienaangaande, helemaal geen recitals meer gespeeld – afgezien van één live stream optreden. We hebben wel de gelegenheid aangegrepen om video’s te maken van de voor ons geschreven composities van Lucas Wiegerink en Wilma Pistorius (zie onder).

Maar het lijkt erop dat er met ingang van seizoen 2021/2022 weer wat kan. We hopen in ieder geval de Tweede Sonate (1956) van Fania Chapiro te gaan spelen. Min of meer gelijktijdig verschijnt het werk ook in druk en we gaan er eigenlijk van uit dat het om een wereldpremière gaat. Verder staat Henriëtte Bosmans geprogrammeerd, zowel de Sonate als ‘Nuit calme’. Als niet-Nederlandse muziek: Martinu (Slowaakse Variaties), Kapralová (Ritournelle), Mijaskovskij (Tweede Sonate), Britten (Sonate) en Poulenc (een paar transcripties).

foto: Leo Samama

Op 3 februari 2017 werden Doris en ik tijdens een concert in Tivoli-Vredenburg in Utrecht benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau om onze verdiensten voor de Nederlandse cultuur.

Klik hier om meer foto’s te bekijken.

.

Op 9 oktober 2016 kregen Doris en ik in het Konzerthaus in Berlijn de ECHO Klassik 2016 overhandigd in de categorie ‘Editorische Leistung des Jahres’. We kregen hem voor onze hele cd-editie ‘Dutch Cello Sonatas’.

Klik hier om meer foto’s te bekijken.

.

Tijdens het Dutch Masters Chamber concert ‘Hommage aan Daan Manneke’ op 30 november 2014 kregen Doris en ik de ‘Vriendenprijs van de Stichting Vrienden Nederlandse Muziek’ overhandigd voor de “onderscheidende en overtuigende” wijze waarop wij ons inzetten voor de Nederlandse klasieke muziekcultuur.

Klik hier om meer foto’s te bekijken.

download hier ons duo-cv (pdf)

download hier onze duo-bio t.b.v. concertprogramma’s (pdf)

idem (word)

Goodbye dinner (Yogyakarta, May 11th 2015) after an exciting tour on Java.

With our producer Piet-Hein van de Poel, composer/performer Gatot Danar Sulistiyanto, his wife, singer Ika Sri Wahyuningsih, and their small child, composer/performer Gema Swaratyagita, Doris and me.

►Concertopnamen in beeld & geluid / Live recordings in sound & vision:

Geoffrey King: Liedje (uit Album) – Utrecht, Gaudeamusweek, 8 september 2013

Roderik de Man: Annotazione eventuali (uit Album) – Utrecht, Gaudeamusweek, 8 september 2013

Christina Viola Oorebeek: Yambé (uit Album) – Utrecht, Gaudeamusweek, 8 september 2013

Jeff Hamburg: Levant (uit Album) – Utrecht, Gaudeamusweek, 8 september 2013

Joey Roukens: Ritje (uit Album) – Utrecht, Gaudeamusweek, 8 september 2013

Daan Manneke: Tombeau pour Ton de Leeuw (uit Album) – Tilburg, De Link, 3 december 2013

Daan Manneke: Nachtmuziek (uit Album) – Tilburg, De Link, 3 december 2013

Jo Sporck: Medaf (uit Album) – Tilburg, De Link, 3 december 2013

Robert Nasveld: Hanging around again – Tilburg, De Link, 3 december 2013

 

►Studio-opnamen in beeld & geluid / Studio recordings in sound & vision:

Jo van den Booren: Sonate (Soiron) – october 2015

Lucas Wiegerink: Movements – september 2020

Wilma Pistorius: Triund – februari 2021