Cellosonate Nederland

[over de tweede sonate van Matthijs Vermeulen:] “Twenty years separate his two sonatas, and though the First (1918) is a tremendous piece of music, energetic and about as optimistic in tone as you could ask for; the Second, finally reaching completion in 1938, is sublime. Its polyphonic ecstasy and incredible emotional content grab ahold of you from the first bar and simply won’t let go”.
(Audiophile Audition, 2011)

[over de sonate van Dirk Schäfer:] “…the work is so original, so well crafted, and so lyrical as to disarm all criticism. One must be wary about making such judgments, as Hochscheid and Van Ruth have consistently displayed the ability to make anything they play sound like a masterpiece. I have seldom enjoyed a cello sonata so much”.
(Fanfare, 2011)

Stichting Cellosonate Nederland

Om al onze activiteiten op het gebied van de Nederlandse muziek voor cello en piano onder één koepel te brengen, hebben Doris en ik in 2007 de Stichting Cellosonate Nederland opgericht.

Op dit ogenblik lopen de projecten ‘Nieuwe Registers’ en ‘We’ll never let you down’.

Dutch Cello Sonatas

Onze cd-editie ‘Dutch Cello Sonatas’ werd in 2018 voltooid: in het najaar verscheen de achtste en laatste cd. Een mooie blijk van waardering was de toekenning van de ECHO Klassik 2016. Zie ook de pagina Duo Hochscheid-van Ruth (1)  van deze site.

De achtste cd bevat werken van Hendrik Witte en Wouter Hutschenruyter.

De officiële presentatie vond plaats op zondag 16 december 2018 tijdens het Vriendenconcert in het Witte Kerkje in Baarn.

De cd is onder meer verkrijgbaar in de webwinkel van de Stichting.

En alweer leveren prachtpianist Frans van Ruth en de geweldige celliste Doris Hochscheid een dot van een cd af, met daarop cellomuziek van Nederlandse componisten die al vele jaren onder een dikke laag stof ligt” (Erik Voermans, Het Parool).

cd van de week op NPS-Radio 4 (12 november 2018)

***** in Trouw

Recommended op Musicweb International

Want list in Fanfare Magazine

Classical release of current key significance op CLOFO

 

Dutch Masters Chamber

Onze educatieve concertserie, waarin we met (master)studenten samen Nederlandse kamermuziek speelden, is na elf seizoenen tot een einde gekomen. De opzet paste niet meer in het programmabeleid van het Conservatorium van Amsterdam. Gelukkig hebben we de opnamen nog die Joost Kist in opdracht van De Concertzender gemaakt heeft. Hopelijk heb ik een keertje tijd de mooiste daarvan op deze site te zetten.

Hier alvast een paar geluidsfragmenten uit de afgelopen jaren.

►Eerste uitvoering van de versie voor 2 celli van Mise-en-scene  (oorspronkelijk voor cello en viola da gamba) van Daan Manneke, gespeeld door Doris en Isabel Vaz (5 april 2013).

► Eerste uitvoering van Eostre voor 2 celli van Wilma Pistorius, gespeeld door Renée Timmer en Doris (14 januari 2018).

► Sofia Livotov besloot om de liederen opus 28 van Leander Schlegel ook op haar eindexamen te zingen: no.1 – Herbst (2 maart 2017).

Klik hier voor foto’s.

 

Album-project

Ons Album-project heeft sinds augustus een eigen website. Afgezien van het feit dat hij erg leuk is, mede dankzij de creativiteit van Willemijn Knödler, is hij erg praktisch en overzichtelijk: je kunt zo doorklikken naar ieder van de dertig componisten, naar elk van de composities, en naar der website van Donemus om de stukjes afzonderlijk of in een album te kopen.

►Opnamen in beeld en geluid:

tweemaal ‘Landloper’ van Max Knigge door Jan en Kris van der Plas:

* ter afsluiting van onze masterclass in Tilburg, De Link, op 1 december 2013

* tijdens een concert een paar weken later.

Klik hier voor foto’s.

 

Digitale catalogus

Onze digitale catalogus van de Nederlandse muziek voor cello en piano vanaf 1830 tot nu wordt steeds maar mooier en vollediger. Er komen nog steeds nieuwe stukken bij: zowel ontdekkingen uit het verleden als gloednieuwe composities.

 

En verder…

… verwijs ik naar de site van onze stichting. Daarop staat alles uitgebreid besproken en vind je recensies van onze cd’s, interviews en artikelen. Filmpjes en televisie-optredens vind je op ons youtube kanaal.

 

foto: Carine Bijlsma