Wenen

 

     De dagen ervoor thuis heel wat Schönberg beluisterd.

     In Wenen zelf een week lang 23 tot 27 graden. U-Bahn-stations zonder poortjes. Meteen al onder de indruk van het MuseumsQuartier, wat denk ik bij mijn vorige bezoek nog niet als zodanig bestond. Aan de overkant de Jugendstil-kassen in de Burggarten. De representatieve functie van de Ring-architectuur: de mezzanines die de eerste verdieping omhoog werken. Jonas Kaufmann als straatzanger tegen de zijwand, zijde Kärntnerstraße, van de Staatsoper (Andrea Chénier).

     In het Oberes Belvédère veel Gustav Klimt, Egon Schiele en Richard Gerstl. Een sportcommentator zou opgemerkt hebben dat de Botanische Garten een Nederlandse tintje heeft: Baron van Swieten. In een hoekvertrek in het Haus der Musik een soort college Tweede Weense School: mooie foto's, relevante teksten, fraaie muziekfragmenten.Terloops het hotel waar Janácek logeerde toen Jenufa haar Weense première beleefde. De 'democratische' voorgevels van Otto Wagner en Josef Hoffmann. De Postsparkasse van Wagner en recht er tegenover een kolossaal imperiaal regeringsgebouw.

     Koffie gedronken in het paviljoen dat Wagner gebouwd heeft tegenover zijn U-Bahn-ingang op de Karlsplatz. De Musikfreunde aan de overkant, bedenk even dat het vioolconcert van Leander Schlegel daar in première ging. De koepel van de Karlskirche ingezoefd (en er weer uit). U-Bahnstation Herrengasse: hier vlakbij bevond zich de fameuze Bösendorferzaal, waar ook heel wat liederen en kamermuziek van Schlegel hebben geklonken. Amper drie weken na zijn dood vond er het allerlaatste concert plaats, Stefan Zweig beschrijft hoe het publiek weigerde weg te gaan. Daarna lag het terrein 18 jaar braak tot er een Hochhaus kwam.

     Een echt prachtige expositie Jung Wien in het Arnold Schönberg Center, daar ook nog opnamen van de Gurrelieder onder René Leibowitz en van het vioolconcert met Louis Krasner en Dimitri Mitropoulos gekocht. En de dvd (wist niet dat die nog verkrijgbaar was) van de Weense enscenering (2006) van Moses und Aaron onder leiding van Daniele Gatti. Het gebouw van de Secession staat helemaal in de steigers, maar het Beethoven-fries van Klimt is te bezichtigen. De Wagner-huizen aan de Linke Wienzeile.

     Naar Heiligenstadt: uit het station sta je zo tegenover de imposante Karl-Marx-Hof. Naar de Hohe Warte geklommen: een wonderbaarlijk mooi park, villa's van Hoffmann.Weer beneden aan de andere kant: het huis in Grinzing waar Beethoven zijn Pastorale schreef, kan wel een likje verf gebruiken – iets wat opvalt hier.