Vrouwen in Belarus

Maria Kolesnikova studeerde fluit aan de Belarussische Staatsakademie voor Muziek in Minsk en vervolgde haar studie aan de Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst in Stuttgart, waar zij zich verder specialiseerde in zowel oude als hedendaagse muziek. Zij heeft haar eigen plek veroverd in het Stuttgartse muziekleven, onder meer als mede-oprichtster van Artemp. Zij organiseert uitwisselingen tussen Stuttgart en Minsk.

Voor de laatste presidentsverkiezingen ging Maria naar Minsk om haar kandidaat te ondersteunen. En toen werd zij met Veronika Tsepkalo en Svetlana Tichanovskaja het gezicht van de oppositie tegen dictator Loekasjenko. Ze hadden gemeen dat de door hen aanvankelijk gesteunde (mannelijke) kandidaten gearresteerd en gevangen gezet werden. Svetlana werd, tegen wil en dank zou je kunnen zeggen, presidentskandidate en Veronika en Maria steunden haar.

Inmiddels bevindt Svetlana zich in Litouwen en Veronika in Polen. Maria wist uitzetting naar Oekraïne te voorkomen door haar paspoort te versnipperen. Naar verluidt zit zij thans in een gevangenis in Minsk. Maar de demonstraties, vooral van veel vrouwen, gaan door, terwijl nu ook Svetlana Aleksijevitsj, de 72-jarige winnares van de Nobelprijs voor literatuur in 2015, lastig gevallen wordt maar kan rekenen op de aanwezigheid van buitenlandse diplomaten.

Inmiddels leef ik speciaal mee met de grote groep Belarussische musici die ik als studenten gekend heb aan het Conservatorium van Amsterdam en waarvan de meeste trouwens nog in Nederland wonen. En met Ksenia Kouzmenko, die op beelden zag hoe de moeder van een studievriendin hardhandig door de oproerpolitie werd weggevoerd.