Valentina Lisitsa

     Laat ik vooropstellen: ik heb Valentina Lisitsa nooit in de concertzaal horen spelen. Ik ken haar van een paar youtubefilmpjes en op grond daarvan mag ik zeggen dat zij niet het type pianiste is waar ik affiniteit mee voel.

   Valentina is Russische, maar geboren en getogen in Oekraïne. Zij woont nu in de Verenigde Staten. In de afgelopen periode heeft zij regelmatig lucht gegeven aan haar trauma over wat het Oekraïense leger, openlijk gesteund door nationalistische extremisten en neo-nazis, het volk, haar volk, in Oost-Oekraïne mag aandoen. Ze zal dat wel niet op een diplomatieke manier hebben gedaan, maar dat hoeft ook niet: ze is geen diplomate maar musicienne.

     Eerst heeft het orkest van Toronto een contract met haar verbroken. En nu is de KLM bezig haar te schrappen uit het 'inflight entertainment-programma'. Zij zou, volgens een lobby-groep die een heksenjacht heeft geopend op kunstenaars die positieve opmerkingen maken over Vladimir Poetin, sympathie hebben betuigd met de aanval op de MH-17. Valentina ontkent dit laatste en schijnt nu te overwegen een proces tegen de KLM aan te spannen.

(wordt vervolgd)