Naar aanleiding van Lisa Jacobs die Locatelli speelde

   Kort geleden speelde Lisa Jacobs met het Ardesko strijkorkest het eerste concerto uit L'Arte del Violino opus 3 van Pietro Antonio Locatelli (1695-1764). Lisa liet me weten helemaal dol te zijn op de muziek van Locatelli (die een niet onaanzienlijk deel van zijn leven aan een Amsterdamse gracht woonde) en het jammer te vinden dat die zo zelden in concerten wordt geprogrammeerd.

   Ik kon haar vertellen dat er een tijd is geweest dat juist het concerto dat zij nu speelde misschien wel het bekendste vioolconcert in Nederland was. Dat was in de jaren 1960. Op zondagavond was er toen de televisieserie 'Memorandum van een dokter' (naar A.J. Cronin), met Bram van der Vlugt als dokter Finlay. Elke aflevering begon met het eerste deel van dit concerto en de muziek werd zo populair dat ze zelfs op een speciaal EP'tje op de markt werd gebracht. De uitvoerenden waren Roberto Michelucci en I Musici. Mijn tante had die opname, maar ik weet niet waar ze gebleven is.

   Ik moet bekennen dat ik de muziek sindsdien niet meer gehoord had. Maar Lisa heeft helemaal gelijk: Locatelli's muziek moet veel vaker gespeeld worden.