Herinneringen

Ik heb de laatste tijd vaker dat er herinneringen aan vroeger in mij opkomen. Dat werd wel een beetje op gang gebracht toen Yuri Kim mij vroeg haar te helpen met haar onderzoek naar Hans Osieck. Wat leidde tot mijn aan hem gewijde website. Wat weer allerlei associaties te weeg bracht. Elke keer trouwens wanneer zij me met nieuwe vragen bestookt.

Zo kwamen laatst de namen van Augusta de Wit en Aart van der Leeuw in me op. En de titels Orpheus in de dessa en De kleine Rudolf. Ik heb me afgevraagd tot waar die teruggaan en ik kom uit bij mijn kloostertante. Zij gaf les aan de aan haar klooster verbonden meisjesmulo, Nederlands en Frans als ik het me goed herinner. Ik zie voor me dat ik eens met haar in de schoolbibliotheek ben geweest. En ik vraag me af of zij me ooit deze boeken aangeraden heeft, ze me misschien zelfs toen heeft uitgeleend. Ik was nog wel vrij jong en heb ze toen in ieder geval niet gelezen.

En dus moet het daar nu maar eens van komen. Twee boeken van Aart van der Leeuw, ook Ik en mijn speelman, staan al op de plank. Orpheus volgt spoedig.