Elisabeth Cooymans 1920-2018

 

      Ik las vandaag dat op 98-jarige leeftijd Elisabeth Cooymans is overleden. Als aankomend liedbegeleider werkte ik met een van haar leerlinges en ik had het voorrecht dat zij, gewend op te treden met Sas Bunge, George van Renesse en Rudolf Jansen, me op een gegeven ogenblik uitnodigde een aantal recitals met haar te doen. Zij had nog bij Hendrik Andriessen gestudeerd maar ook bij bijvoorbeeld Berthe Seroen, die in 1919 met haar uitvoering van 'La veille' van Matthijs Vermeulen voor de allereerste uitvoering van een van diens werken zorgde, uiteraard met Evert Cornelis aan de piano.
   Ik dank een van mijn meest bijzondere concertervaringen aan haar. In Leeuwarden voerden we 'Anfang und Ende: Gesänge der Nacht' opus 1 van Jan Koetsier uit. De cyclus eindigt in totale verstilling en aan die stilte kwam geen einde meer. Uiteindelijk zijn we heel zachtjes van het podium gelopen. Soms is geen applaus het allermooist.

(eerder gepubliceerd op facebook)