33 minuten

   Kan dat, een cd van minder dan een uur? Eigenlijk vind ik dat dat niet kan. Het KCO heeft eens op het eigen label een cd uitgebracht met daarop alleen maar de negende symfonie van Dvorak. Toch een beetje dubieus.


   De cd met ‘let me tell you’ van Paul Abrahamson op teksten van Paul Griffiths, uitgevoerd door Barbara Hannigan en het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks onder leiding van Andris Nelsons, duurt nog geen 33 minuten. Kan dat? Ja, dat moet zelfs. 

   Barbara Hannigan zingt dit werk met háár bijzondere concentratie, háár uitgesproken vocaliteit, háár stemkleuren. En het lijkt wel of Paul Abrahamson zijn hele compositie daarop heeft afgestemd, of anders gezegd: daardoor tot het wezen van deze compositie geïnspireerd is. Zijn hele instrumentatie lijkt wel ontstaan uit het timbre van Barbara. Dit is een wereld op zich, een op zich staande wereld. Een kleinood.

   Als later eens, vooropgesteld dat er dan nog cd’s geproduceerd worden, een andere sopraan dit werk zou opnemen (maar wie durft dat aan, denken we nu), dan moet er echt nog iets bij. Want dan kan het echt niet, een cd van nog geen 33 minuten.